Ohjeita ratsastajille

Ratsastustunnit

Ratsastustunnin hintaan sisältyy opetushevonen ja opetus. Ratsastustunnin kestoon sisältyy varusteiden tarkistaminen, jalustimien säätö ja alku- ja loppuverryttelyt. Aloittelevien kanssa tunnin kesto sisältää ratsastuksen lisäksi opetusta hevosen varustamiseen, käsittelyyn ja taluttamiseen liittyen.

Kivikkolan tila

Käytännön ohjeita

Hevoset haetaan tuntia varten ulkoa, joten varaudu tulemaan tallille noin puoli tuntia ennen tunnin merkittyä alkamisaikaa. Ratsastaja varustaa hevosen tuntia varten itse (tilan väen avustamana) tai voit kertoa tuntia varatessasi toiveen, että ratsu varustettaisiin valmiiksi. Joskus hevonen voi olla valmiina edeltävällä tunnilla, jolloin voit tulla suoraan maneesille oman tuntisi alkamisajankohtana. Voit tiedustella aikataulua viestillä 045-3248031. Otathan huomioon, että työskentelemme eläinten kanssa – tällöin pienet myöhästymiset ovat aina mahdollisia.

Ennen tuntia

Ratsastaja hakee hevosen talliin joko karsinaan tai käytävälle – ohjeen mukaan. Karsinassa hevonen voi syödä hoidon ajan heinää joko verkosta tai lattialta. Hevoselle tarjotaan lämmintä juomavettä, jossa on suolaa mukana. Hevonen harjataan, kaviot tarkistetaan mahdollisten irtokenkien varalta, hevoselle puetaan suoja ja satuloidaan sen omalla satulalla.  Satuloinnin tarkastaa yleensä aina opettaja tai hoitaja. Satuloidessa huomioi erityisesti seuraavat seikat:

  • satulan kohta ja vyön alus mahan alta tulee olla huolellisesti harjattu
  • kokeile mahan alta kädellä, että kainalossa ei ole hiekkaa/purua
  • huopa ja mahdollinen geeli/romaani (huovan ja satulan välissä) on keskellä hevosen selkää ja keskellä satulaa.
  • huopa on nostettu selkärangan kohdalta ylös edestä ja takaa (ilmakanava)
  • satulan vastinhihnat on pujotettu huovan lenkeistä ja huopa on ylhäältä kiinni satulassa
  • vastinhihnat on kiinnitetty vyön solkiin ilman että ne kulkevat ristiin satulan siiven alla

Satulavyö laitetaan kiinni niin että satula ei valu hevosen selässä, mutta varsinainen kiristys tehdään vasta maneesissa. Muotoiltu vyö kiinnitetään niin että apuohjarengas on hevosen etuosan puolella, ja vyö on molemmilta puolilta suunnilleen samoihin reikiin kiinnitetty, jotta muotoilu on keskellä hevosen mahan alla.

Varustamiseen saa hieman oppia ja apuja tunnin yhteydessä. Suosittelemme aloitteleville ratsastajille hevosenhoitokursseille osallistumista, tai varaamaan erikseen ajan hevosen varustamiseen ja hoitoon pohjautuvalle tunnille, jossa päästään harjoittelemaan kaikessa rauhassa.

Tunnin jälkeen hevonen, jolla ei ole enää tuntityötä, hoidetaan takaisin ulos, tai se jätetään sisään ohjeiden mukaan.

Kivikkolan tila

Ratsastajan varusteet

Ratsastajalla on päällään säähän sopiva ja erityisesti talvella riittävän lämmin, vaatetus, jossa ei ole tarttuvia ulokkeita (irralliset hihnat, liehuvat huivit). Pitkät hiukset voi olla hyvä laittaa kiinni tai esimerkiksi huivin tai hatun alle. Turvakypärän voi lainata tallilta. Kypärän alle kannattaa talvella laittaa huivi tai ohut pipo. Ratsastajalla on jalassaan riittävän lämpimät jalkineet, joissa mieluusti korko kantapään alla. Käsiin on hyvä pukea pitävät hanskat, joissa pikkusormen saa erilleen muista sormista (ohjasote). Turvaliivin käyttöä suositellaan. Tallilta voi kysyä liiviä lainaan.

Turvakypärän ja suojaavien jalkineiden käyttö on suotavaa aina hevosia hoidettaessa ja käsiteltäessä. Hanskojen käyttö on välttämätöntä hevosta taluttaessa.

Ratsastaja huolehtii omat varusteensa päälle ennen hevosen suitsemista. Hevosta ei saa sitoa kiinni suitsista, ja karsinassa suitset päässä oleva hevonen voi helposti hangata rikki kalliita nahkavarusteita.

Kivikkolan tilan hevoset on koulutettu ottamaan kuolaimet suuhun omatoimisesti. Ensimmäisillä kerroilla suitsittaessa on tärkeää pyytää apua tilan väeltä, jotta näet ja pääset kokeilemaan, miten tämä onnistuu. Toimenpide lyhykäisyydessään:

  • riisutaan päitset
  • ohjat laitetaan kaulalle
  • suitsia pidetään niskahihnasta
  • otetaan turpa- sekä leukaremmi pois edestä ja tarjotaan kuolain hevosen ulottuville suunnilleen ratsastajan lantion korkeudelle.
  • hevoselle tarjotaan makupala (omenan/porkkanan/leivänpala) palkaksi kuolainten suuhun ottamisesta
  • kiinnitetään suitsien leukahihna (väliin jää oman nyrkin verran tilaa) ja turpahihna (väliin jää 2-3 sormen verran tilaa)

Hevoset talutetaan maneesiin joko ottamalla ohjat kaulalta tai laittamalla ohja jalustimen taakse ja kiinnittämällä kuolainrenkaaseen talutusnaru. Muista hevosen kanssa liikkuessasi 1-2 hevosenmitan turvaväli edelliseen hevoseen. Taluttaja kulkee ovista ennen hevosta, hevosen odottaessa rauhallisesti aloillaan. Hevonen lähtee liikkeelle taluttajan perässä, ei ennen taluttajaa. Muista antaa ohjasta tai narusta riittävästi tilaa (taluta ohjien loppupäästä), että hevonen saa pidettyä sinuun riittävän välimatkan. Hevosen kanssa kannattaa kävellä reippaasti ja katsoa mihin on menossa. Hevonen seuraa perässäsi. Taluttaessa vaadi hevosen huomio, jotta se kulkee sinne, minne sinäkin. Kulkiessa ei sallita syömistä eikä rynnimistä. Oletamme kaunista käytöstä ja rauhallista odottamista sekä sitä, että hevonen pysähtyy, kun itse pysähdyt ja seisoo paikallaan, kun et itse liiku.

Maneesissa taluta hevosta maneesin ympäri mielellään molempiin suuntiin, jos on aikaa odottaessasi vuoroasi selkään nousuun. Näin hevosen silmät tottuvat valonmuutokseen ulkoa sisään tullessa, ja se saa rauhassa katsoa ympärilleen. Voit ottaa pitkiä kävelyaskelia, niin saat samalla itse hyvän alkuverryttelyn, mikä auttaa istunta-asennon löytymistä.

Selkään nousu tehdään aina korokkeelta (jakkara). Tämä säästää sekä hevosen selkää että satulaa. Kiristä satulavyö ennen selkään nousua. Lopuksi säädä jalustimet. Jos paikalla on avustaja, hän pitää toiselta puolelta jalustimesta, kun nouset selkään, jotta satula pysyy keskellä hevosta. Opettaja tarkistaa satulavyön kireyden viimeistään alkukävelyn jälkeen. Jos huomaat että satula keikkuu, käy tarkistuttamassa vyön kireys opettajalta.

Tarkasta, että satula on hevosen keskellä, ja että istut itse keskellä satulaa. Jalustimien samanmittaisuuden voit tarkistuttaa opettajalta tai käydä seisomassa hevosen kanssa peilin edessä, ja tarkistaa, että jalustimet roikkuvat yhtä korkealla satulan siiven alareunasta. Oikean istunnan kannalta on erittäin tärkeää, että jalustimet ovat samanmittaiset.

Kengitys, Kivikkolan tila

Yleisiä ohjeita tunnin aikana

Pidä turvaväliä muihin ratsukoihin 1-2 hevosen mittaa joka suuntaan. Jos on tarvetta kiristää satulavyötä tai säätää jalustimia, liiku hevosen kanssa areenan keskelle, ja jätä maneesin reunoja kulkeva ura vapaaksi. Yleinen ohje on, että hitaammin kulkeva liikkuu keskemmällä, ja ulommainen ura pidetään ravaamista ja laukkaamista varten. Tunneilla toki tehdään erilaisia teitä ja erilaisia tehtäviä opettajan ohjeistuksella. Mikäli hevoset kohtaavat maneesissa, ohitetaan ratsukko oikealta, eli hevosten vasemmat kyljet jäävät sisäpuolelle ohituksessa.

Takana tuleva ratsastaja huolehtii turvavälistä. Jos olet ajautumassa liian lähelle toista ratsukkoa, vaihda paikkaa kulkemalla radan poikki pitkältä sivulta pitkälle sivulle, tee pääty-ympyrä tai hidasta vauhtia. Joskus voit saada hevosen mukaan muitakin ohjeita.

Varsa ja hoitaja, Kivikkolan tila

Tunnin lopuksi

Tunti päätetään pysäyttämällä hevonen opettajan ohjeistamaan paikkaan. Jos ei erillistä ohjetta ole annettu, voit valita paikan vapaasti. Varmista ettet jää muiden eteen.

Usein ennen selästä alas laskeutumista on hyvä pyytää hevoselta pieni lopetustehtävä, esimerkiksi painonsiirto taakse, väistö tai asetus. Näihin saat apua ja tarkempia ohjeita opettajalta.

Jalat otetaan jalustimista, ja selästä laskeudutaan jommallekummalle puolelle hevosta, ottaen tukea hevosen kaulasta tai satulasta ja pitäen samalla kiinni ohjista. Jalustimet nostetaan ylös, ja mikäli hevonen lähtee talliin, satulavyötä löysätään 1-2 reiän verran. Jos ratsusi jatkaa seuraavalle tunnille, avusta ratsastajaa pitämällä hevosta, kun ratsastaja säätää jalustimia, ja pidä jalustimesta, kun ratsastaja nousee selkään.

Odota että kaikki ovat saaneet hevoset valmiiksi, ennen kuin lähdet maneesista. Ovesta kuljetaan rauhallisesti, taluttaja edellä. Muista antaa hevoselle tilaa ohjista, että se mahtuu kävelemään perässäsi, eikä joudu tunkeutumaan oviaukkoon yhtä aikaa.

Kivikkolan tila

Hevosen kouluttamisesta sekä tapoja kiittää hevosta

Jatkuvan oppimisen ja kouluttautumisen ajatus kulkee tallillamme johtavana ohjenuorana läpi kaiken tekemisen. Ehkä haluat varata oman tunnin, jonka aikana keskitytään maasta käsin työskentelyyn ja hevosen kouluttamiseen.

Jokainen hevosen käsittely sekä ratsastus on hevosen koulutustilanne. On tärkeää opetella tallin tavoille ja omaksua yhteisiä käytäntöjä, koska tuttu käsittelytapa rauhoittaa hevosta ja vähentää ongelmakäytöstä.

Hevosen motivointi on tärkeää sekä hevosta hoitaessa että ratsastaessa. Tallilla saat vinkkejä siihen, miten monia arkisia toimia hevosen kanssa voidaan hoitaa turvallisesti ja miellyttävästi.

Hevosen palkitsemistapoja on monenlaisia. Palkan määrittelee hevonen. Joku hevonen voi kokea palkaksi sen, että annat sen olla rauhassa, toinen nauttii erityisesti kaulan rapsuttamisesta. Opettelemalla lukemaan hevosen eleitä ja ilmeitä, opit tietämään, mikä on millekin hevoselle erityisen hyvä palkinto. Ratsastaessa yleisesti käytettäviä palkintoja ovat ratsastajan rentoutuminen (hengitys), apujen poistaminen (myötääminen), tauko pitkin ohjin, kaulan venyttäminen eteen alas ja harjoituksen päättäminen. Myös kaulan rapsuttaminen tai silittäminen, äänikehu ja välillä pieni ruoka voivat toimia palkkioina. Hevosen riittävä palkitseminen lisää sen motivaatiota toimia ratsastajan ohjeiden mukaan, ja parantaa ratsukon yhteistyötä. Samalla ratsastuksen turvallisuus lisääntyy.

Arkisia koulutustilanteita

  • Odota hevosen kääntävän ja laskevan päänsä sinua kohti ennen kuin riisut riimun tai suitset korvien yli
  • Vyötä kiristäessä, jalustimia säätäessä, selkään noustessa ja vastaavissa tilanteissa hevoselta pyydetään paikallaan seisomista, ei pyörimistä, ei askelia
  • Ratsastaessa pyydetään hevoselta reagointia apuihin
  • Makupaloja voi antaa joko ruokakuppiin tai kädestä, mikäli namipala on palkka onnistuneesta tehtävästä. Jos hevonen yrittää omatoimisesti kaivella taskujasi tai tyrkkiä, peruuta sitä kauemmas ja käännä hevosen pää pois