Tarina

Kivikkolan tila

1890-luvulla päätti kauppias Hukka ostaa tilan Pohjois-Karjalasta, Nurmeksen Ylikylästä. Nykyisinkin vielä tilalla oleva vanha päärakennus on Hukan aikaan rakennettu ja jo silloin tilalla oli eläimiä: lehmiä, sikoja, hevosia – ajan tavan mukaisia omavaraistilan asukkaita. Kauaa ei herra Hukka kuitenkaan tilaa isännöinyt, kun vuonna 1896 paikan osti Kaarle Hakala ja näin alkoi Hakaloiden suvun elo Kivikkolassa – nyt jo neljännessä polvessa.

Kivikkolan tila, mustavalkokuva

Kivikkolan tila vuonna 1928. Taustalla tilan vanha päärakennus täydessä pituudessaan, hieman nykyistä

Kaarlen kuoltua vuonna 1942 oli Kaarlen pojan Toivon vuoro siirtyä tilan isännäksi. Toivon aikana hevosista luovuttiin, mutta muut eläimet pysyivät Kivikkolassa. Kolme vuosikymmentä myöhemmin aloitti nykyisen isännän isä Esko tilanpidon. Silloin elettiin vuotta 1971.

Kivikkolan tila 60-luvun alussa

Kivikkolan tila 60-luvun alussa.

Kivikkolan tila 60-luvun alussa

Helmikuussa 2009 siirtyi tila Virvalle ja Samulille, nykyisille omistajille ja samalla perinteinen maatalous sai rinnalleen hevostallin. Elo tallilla käynnistyi harkiten ja maltilla, kun paikalle muutti Nyhtyri, jonka seuraksi saapui Luusin Loisto. Pian kaksikon vierellä hirnahtelikin jo nuori ja reipas Hertsi Leija ja lopulta tilan omia varsoja.

Vanha päärakennus, Kivikkolan tila

Jokainen sukupolvi on muokannut tilaa ja sen rakennuksia tarpeidensa mukaan. Virvan ja Samulin kädenjäljet näkyvätkin nyt mm. tilalle nousseen maneesin ja pihaton muodossa. Hevosten myötä tila on avannut veräjänsä myös vierailijoille.

Kivikkolan tila, Virva ja hevonen

Vaikka tilalla onkin asunut Hukka ja Hakaloita, on paikka nimensä, Kivikkolan, ansainnut. Vielä neljännenkin sukupolven puhteisiin kuuluu silloin tällöin kammeta kiviä pois tilan töiden tieltä.

Vanhoja hevosenkenkiä, Kivikkolan tila

Tilan eläimet ovat syöneet luomurehuja jo vuosien ajan. Kasvinviljely siirtyi luomuun vuonna 2012 ja vuonna 2018 ja tilan kyyttönaudat eli emolehmät siirtyivät luonnonmukaisen tuotannon piiriin. Samana vuonna tila luopui lypsykarjasta. Tilalta myytävä liha sai virallisen luomuarvonimen vuonna 2019.

Kivikkolan Maatilan kyyttöjä