Talli ja tilat

Talli

Kivikkolan tilalla on vuonna 2012 valmistunut valoisa ja tilava talli, johon kuuluu lämmin varustehuone. Pienessä maalaistallissa hevosten elämä on rentoa ja rauhallista. Hevosia käsittelevät pääasiassa samat, hevosille tutut henkilöt, eikä ylimääräistä ihmishälinää ole.

Karsinat ovat EU-standardien mukaiset (suurin yli 10 ). Kolme metriä leveällä käytävällä hevosen ympärillä mahtuu helposti puuhastelemaan.

Syksyllä 2018 tallin oheen avautui pieni pihatto pääasiassa varsoille ja nuorille hevosille. Hyvien pihattokokemusten myötä Kivikkolan Maneesi Oy rakensi vuonna 2019 uuden isomman pihattohallin, pystyäkseen palvelemaan paremmin kasvavaa kysyntää.

Kivikkolan tilan hevosia

Kenttä

Käytössämme on aidattu, valaistu, hiekkapohjainen ratsastuskenttä 25 m x 50 m. Kentällä on varusteena säänkestävää Safety System -estekalustoa, johon kuuluvat kevyet muovitolpat, värikkäät puomit sekä kavalettipalat.

Hertsi kentällä, Kivikkolan tila

Hertsi ja Virva Salla Aarion valmennuksessa kesällä 2015

Kivikkolan Maneesi

Kivikkolan Maneesi Oy:n omistama ratsastushalli valmistui tilan yhteyteen joulukuussa 2017. Maneesi on kooltaan 50 m x 23,5 m, josta ratsastusalaa noin 46 m x 22 m. Pohja on silttihiekan ja kivituhkan seosta. Maneesin päädyssä on toimisto, mistä ratsastusta voi seurata ikkunan läpi. Maneesia käyttävät tilan täyshoitohevoset, ratsastustuntilaiset sekä ulkopuoliset käyttäjät. Maneesille voit tulla treenaamaan vapaasti oman hevosesi kanssa ja osallistua tilan järjestämille tunneille, valmennuksiin tai koulutuksiin. Myös koiranomistajat ovat käyttäneet mahdollisuutta juoksuttaa koiria vapaasti turvallisesti laitojen sisällä. Tiloissa on järjestetty agility- toko- ja näyttelykursseja yhteistyössä Nurmeksen Kennelkerhon kanssa.

Kivikkolan Maneesi

Luonto ympärillämme

Lähistöllä ratsastajiamme hemmottelevat vaihtelevat maastot pelloilla, metsäpoluilla ja teillä. Kesäisin on mahdollisuus kahlata hevosen kanssa 1,5 km:n päässä sijaitsevassa omassa rannassa ja talvisin sääolosuhteiden salliessa ratsastaa jäällä.

Maastoratsastusta, Kivikkolan tila

Laitumet

Laidunnus ja kaverin kanssa ulkoilu on hevosten parasta terapiaa, joka edesauttaa sekä henkistä että fyysistä hyvinvointia. Kesällä hevoset ulkoilevat sään salliessa ympäri vuorokauden laiduntaen monipuolisilla laitumilla. Luonnonmukaisesti viljellyillä pelloilla kasvaa timoteitä, nurminataa, raiheinää, valkoapilaa ja hyvin moninaisia luonnonkasveja, joista hevonen voi valikoida itselleen mukavinta purtavaa.

Luusi laitumella, Kivikkolan tila

Kesällä Luusin ravinnontarve täyttyy vallan mainiosti laitumen lisäksi kivennäisellä, suolalla ja vedellä.

Ruoka

Talvisin tarhoihin ja talliin tarjoillaan oman tilan laadukasta, luonnonmukaisesti tuotettua heinää, jota on aina tarjolla, kunkin hevosen tarpeen mukaan. Ahkerimpien rehunkäyttäjien heinämäärää rajoitamme toisinaan heidän omien linjojensa vuoksi. Vähemmän lihomiseen taipuvaisille hevosille tarjoilemme heinää vapaasti. Rajoitetulla heinällä olevien hevosten yöpurtavaksi tarjoilemme toisinaan esimerkiksi kuitupitoista ruokohelpiä. Metsäisillä laitumilla kasvavat puut ja pensaat sekä talvisin tarhoihin tarjottavat havut ja lehtipuiden rungot tarjoavat hevoselle vaihtoehtoista pureskeltavaa heinän oheen.

Hevoset laitumella, Kivikkolan tila

Maatila

Kivikkolan tilalla asuu hevosten lisäksi itäsuomenkarjaa eli kyyttöjä. Tilan pellot ovat luomuviljelyssä, pääosin nurmella. Sato korjataan säilörehuksi ja -heinäksi. Suurinta osaa tilan pelloista laiduntavat omat eläimet, silloin kun kesätöiltään ehtivät.

Tilan kyytöt siirtyivät täyteen luomuruokintaan vuonna 2018. Virallista luomulihaa on tilalta myyty keväästä 2019 lähtien. Kaikki tilan eläimet ovat saaneet luomuruokaa jo vuosien ajan.

Turvakkain, Kivikkolan tila

Kesäisin tilan eläimistä suurin osa on kesätöissä maisemalaiduntajina sekä perinnebiotooppialueiden hoitajina Kolin luonnonpuistossa ja Nurmeksen Saramolla. Hoidettuaan tämän miellyttävän kesätyötehtävän, siirtyvät eläimet tilan kotilaitumille syksyksi ja palaavat talveksi navettaan katon alle.

Kaikki tilan eläimet ovat hyväluonteisia, silti laitumelle ei ulkopuolisen ole hyvä mennä ilman lupaa.

Kyyttö, Kivikkolan Maatila