Tallin hevoset

Tilan hevoset ovat pääosin monipuolisia suomenhevosia. Suomenhevonen on suomalaisen ihmisen peili: yhteistyöhaluinen, reilu, nöyrä, sinnikäs, herkkä, innokas, iloinen, määrätietoinen, oman arvonsa tunteva, pilke silmäkulmassa, ruualla motivoitavissa.

Hevoset viettävät arkeaan pihattolaumoissa, ja ammatikseen toimivat monipuolisesti tilan arjessa jokainen oman vahvuusalueensa mukaisesti. Hevosemme liikkuvat varmajalkaisesti metsäpoluilla ja maastoissa, toimivat istunnalla tehden kouluratsastusliikkeitä ja peilaavat ratsastajan kehoa, ylittävät puomeja ja pieniä esteitä, sekä viihtyvät  uittopuuhissa, reen ja kärryjen edessä sekä talutusmaastokävelyillä. Tammoista osa on Kivikkolan alkuperäisrotusopimuksessa, ja niitä käytetään siitokseen.

Osa tallilla asuvista yksityishevosista osallistuu satunnaisesti hevospalvelutoimintaamme.

Hertsi Leija (s. 2010)

Herzi, Kivikkolan Talli

Hertsi Leija on hevosista tilan vanhimpia. Virva osti Hertsin 4-vuotiaana ravikasvattajalta, jossa Hertsillä oli ratsasteltu maastossa. Virva on kouluttanut Hertsiä ratsuksi, ja tämä hevonen onkin ollut se suurin johdattaja pehmeään ja hevoslähtöiseen ratsastukseen. Hertsi on kevyt ja herkkä, ja nuorena oli hyvinkin tarkka siitä, miten hänen kanssaan edetään, ja kuinka paljon eli vähän painetta hevoseen voi ratsastaessa kohdistua. Hertsi 164 cm korkea, 2-palkinnon ratsukantakirjatamma. Hertsi on kilpaillut vuosien varrella seuratasolla kouluratsastuksessa He B-A ja hypännyt 80-90 cm.

Hertsi on tykätty asiakashevonen, joka ei valitettavasti yrityksistä huolimatta ole koskaan varsonut.

Hertsi sukupostissa

 

 

 

Kiskis (s. 2015)

Kiskis eli Kisu, Kivikkolan Talli

Kisu muutti tilalle syksyllä 2020 siitostamman rooliin. Tämä ihastuttava ihmisystävällinen ja miellyttävä tamma varsoi 2021 ja sen jälkeen kertailtiin ratsastuksen perusteita ja kasvateltiin kuntoa. Tällä hetkellä koulutustaso on noin heB. Kisun säkäkorkeus on hiukan yli 150cm, joten Kisun kyytiin pääsee kipuamaan lasten lisäksi pienikokoinen aikuinen (painoraja 65-70kg). Kisu varsoi toisen varsansa kesällä 2023, ja on hiljalleen palannut mammalomaltaan töihin vuoden 2024 alussa.

Kisu sukupostissa

 

 

Millin Calle (s. 2020)

Millin Calle

Mikke Monroun painikaveriksi ostettiin äitienpäivänä 2021 Vihdistä Millitallilta pieni ruunikko suokkipoika.  Callen vanhemmat ovat tallin pitkäaikaista, laadukasta suomenhevoskasvatusta, ja Millitallin tykättyjä tuntiratsuja. Calle on luonteeltaan tasainen, rohkea, kaikkikäy. Callella on ryhdikäs rakenne, vahvat hyväasentoiset jalat ja hyvät kolme askellajia. Kesällä 2022 Callella oli pari morsianta laitumella, ja toivottavasti odotellaan yhtä varsaa syntyväksi kesäkuussa 2023 tammalle Kuun Kuiske. Syksyllä Calle ruunattiin ja opetettiin ajolle. Nyt Callella on ihana oma hoitaja Kirsi, jonka kanssa he yhdessä  ihmettelevät maailmaa. Callen ratsueskari alkoi vuonna 2023 ja tulevaisuudessa Callesta toivotaan näppärää joka lajin suomenhevosta, myös pienikokoisten asiakkaiden käyttöön.

Calle sukupostissa

 

 

Mattilan Jere (s. 2015)

Jere

Jere muutti Kivikkolaan keväällä 2023 Virvan yläasteaikaisen ratsastustuntikaverin luota Suomussalmelta. Jerellä on ravitreenitaustaa, ja ruuna oli satulaan opetettu ja hiukan ratsastettu tullessaan. Jere on innokas opettelemaan uusia asioita ratsastuksessa, tällä hetkellä Jere osaa mennä kaikki askellajit ja puomeja. Maastoon Jere menee mieluummin toisen hevosen perässä.

Luonteeltaan ruuna on puuhakas touhumies. Jeren säkäkorkeus on yli 160cm ja rakenne vankka, joten Jere kantaa hyvin isompaakin kyytiläistä. Jere toimii myös reen edessä. Jere osallistuu sekä maastoille että istuntatunneille.

Jere sukupostissa

 

 

 

 

 

Kasvatus

Tilan toimintaan kuuluu pienimuotoinen suomenhevoskasvatus. Tavoitteemme on kasvattaa monipuolisia, laadukkaita, hyväluonteisia ja hyvin liikkuvia suomenhevosratsuja.

Kivikkolan kasvatit ikäjärjestyksessä:

Kivikkolan Säihke (s. 2017)

e. Issakan Maya, i. Lastun Leka

Säihke

Säihke, “Sähikäinen”, kuten ensivaikutelma antoi ymmärtää, on Kivikkolan ensimmäinen kasvatti. Varsinainen hevoslasten lellipentu ja sylivauva. Mikäli suomenhevosten sukutietäjiä on uskominen, yhdistelmä herkkyyttä molempien vanhempien osalta on todellinen pommi. Säihke on herkkä, eloisa, kevyesti liikkuva sporttisuokki. Säihke opetettiin ajolle kaksivuotiaana, ja sisäänratsastettiin kolmevuotiaana. Tulevaisuuden toiveet ovat monipuolisena harrastehevosena. Toivottavasti Säihke pääsee esittelemään liikkumistaan myös koulukilparadoilla. Säihke on vaihtanut omistajaa toukokuussa 2023 (uusi omistaja on Heli). Säihke asuu edelleen Kivikkolassa, ja voi tarvittaessa tehdä myös asiakastöitä, jos Heli raaskii kultakimpaleensa siihen hommaan vuokrata.

Säihke sukupostissa

 

 

 

Kivikkolan Usva (s. 2018)

e. Katallin Prisilla, i. Rannan Ruhtinas

Usva löytyi aamu-usvan seasta laitumelta eräänä heinäkuisena aamuna. Usva on perinteisen suomenhevosen perikuva: vakaa ja järkähtämätön. Usva opetettiin ajolle kaksivuotiaana. Tulevaisuudessa Usvalla harrastellaan monipuolisesti kaikkea, kuten kunnon suomenhevosella kuuluukin. Usva vetää kärryjä ja rekeä, ja toimii ratsuna sekä maastossa että maneesissa/kentällä. Usva varsoi 31.5.2022. Usvan säkäkorkeus on noin 160cm. Usva on aloitellut kevätkaudella 2023 tekemään töitä asiakkaiden kanssa maastossa sekä istuntatunneilla, sekä päässyt ratsuttajan kanssa myös hyppäämään.

Usva sukupostissa

 

 

Kivikkolan Timangi (s. 2019)

e. Issakan Maya, i. Hessin Leevi

Timantti sai nimensä sekä turvassaan olevasta kuviosta, että timanttisesta luonteesta ja kokonaisuudesta. Timantti kasvanee suureksi, pitkäjalkaiseksi urheiluhevoseksi, joka on opetettu ajolle syksyllä 2021. Kesällä 2022 Timantti on kasvatteli kuntoa kärryjen edessä ja opiskeli ratsastuksen alkeet. Timantista oletettavasti tulee iso: isänsä Hessin Leevin säkä on 170cm. Vuonna 2023 Tima oppi askellajit ratsastajan kanssa sekä toimi Virvan terapia-lenkkikaverina.

Timantti jatkaa ratsun opintoja vuonna 2024, ja voi myös osallistua asiakkaiden kanssa maastoille tai kevyille istuntatunneille (Juditin tunnit).

Timantti sukupostissa

 

 

Kivikkolan Monrou (s. 2020)

e. Kultavilja, i. Rannan Ruhtinas

Mikke, Kivikkolan tila

“Mikke Monrou” syntyi 20-vuotiaan Kultavilja- tamman odotettuna esikoisena, samana yönä, kun televisio esitti rokkari-Michael Monroun 50-vuotisjuhlakonserttia. Toivottu vaaleajouhinen pörröpää hurmasi saman tien sekä ulkonäöllään että rauhallisella ja järkevällä olemuksellaan tilan väen ja taisi perua aikeet myynti-ilmoituksen tekemisestä. Tulevaisuus näyttää, mihin Mikke lopulta suuntautuu, mutta ainakin toistaiseksi “kaikki käy”, kuten kunnon suomenhevosesta sanotaan. Mikke on opetettu ajolle kesällä 2022. Mikestä tuli isä kesällä 2023, kun tamma Kiskis varsoi oriin Kivikkolan Stara. Vuonna 2023 harjoiteltiin vähän rekiajelua, ja ratsuhommien alkeet. Vuodelle 2024 on tavoitteena jatkaa ratsastusharjoituksia ja päästä myös maastoon.

Mikke sukupostissa

 

Kivikkolan Keisari (s. 2021)

e. Kiskis, i. Lakeus Kingi

Vaalea hurmuripoika syntyi 1.7. 2021 yöllä (luppa)korvat päätä vasten liimaantuneena, ja sai kätilöiltään lempinimen ”Luppis”. No korvat nousivat pystyyn, ja virallinen nimikin muuntui aateliseen suuntaan edesmenneen isän muistoa kunnioittaen. Luppis on löytänyt itselleen oman emännän, mutta asuu edelleen Kivikkolassa.

Luppis sukupostissa

Kivikkolan Jade (s. 2022)

e. Kivikkolan Usva, i. Ratsu Reima

Usva pyöräytti esikoisensa toukokuun viimeisen päivän yönä pihattolaumaan. Kesällä 2022 tilalla varsoi myös hoitopaikalla oleva tamma Ukon Ilona, jonka poika ”Väiski” toi mukavaa virikettä Jadenkin elämään. Jade on ihana kainaloinen, seurustelee mielellään ihmisen kanssa, ja liikkuu elastisesti.  Jadella on erittäin korrekti rakenne ja hyvät jalat. Pitkäjalkainen nuorukainen kasvaa oletettavasti isoksi, emän säkä on reilu 160cm. Jade voisi olla myytävänä, jos etsit tulevaisuuden urheiluhevosta, tädin ystävää, siitostammaa, niin tästä olisi moneen. Jade voi vaihtaa omistajaa hintaluokassa 6500€ sis alv tai siitosoptiolla (Jade käy meillä varsomassa yhden varsan) 4500€.

Jade sukupostissa

Kivikkolan  Stara (s. 2023)

e. Kiskis, i. Kivikkolan Monrou

Kisun toinen varsa, pitkäkoipinen oripoika Stara syntyi 26.6. Stara on ihana hurmuri, yhtä kiltti kuin äitinsä ja yhtä komea kuin isänsä Mikke.

Stara sukupostissa

Tilan yhteistyöhevoset

Kuun Kuiske ja Ukon Ilona s. 2014, omistaja Mariko Lindgren, Tmi Satuhaka

Keskitalon Felina ”Iina”, s. 2011, omistaja Mariko Lindgren, Tmi Satuhaka

 

Kuiske ja Ilo ovat harvinainen kaksosvarsakaksikko, jotka ovat asuneet tilallamme nuoruusvuosista lähtien. Tammojen koulutusta on tehty yhteistyössä Virvan ja Helin kanssa. Molemmilla on ajettu sekä kärryillä että reellä ja maastoiltu paljon, kentällä he osaavat heC-heB kouluratsastusasiat. Näiden tammojen säkä on 155-160cm luokkaa ja rakenne vankka. Kuiske on ollut vuokrattuna Anumarin ja Siljan käyttöön vuodet 2022-23. Ilo varsoi vuonna 2022 ja Kuiskeen odotetaan varsovan kesäkuussa 2023. Ilo ja Kuiske voivat osallistua asiakastöihin maastossa sekä istuntatunneilla. Ilo on välillä hiukan valikoiva käsittelijänsä suhteen, joten tämän läsipään korvien ilmeitä on syytä tarkkailla.

Kuvassa Kuiske (vasemmalla) ja läsipää Ilo poseeraavat ruusukkeiden kanssa osallistuttuaan ekoihin estekilpailuihinsa Kivikkolan Maneesilla helmikuussa 2020 (kuva: omistaja Mariko Lindgren).

Felina eli Iina saapui kesällä 2023 vahvistamaan Satuhaan perinnelaidunten hoitoporukkaa. Iina on ulkonäöltään melkein Ilo-kopio. Iina on todella mukava, reipas ja kiltti tamma, joka on toiminut aikaisemmalla omistajallaan pääosin maastoratsuna ja ajohevosena, ja opiskelee nyt Kivikkolassa lisää ratsunjuttuja. Iina osallistuu maastoille ja istunta- sekä puomitunneille kolmena päivänä viikossa. Iinan säkä on noin 160 cm.

Kuiske sukupostissa

Ilo sukupostissa

Iina sukupostissa

 

Muistoissamme

Kecses Susette 17.5.2008-29.5.2023

Susette sukupostissa

Susette, Kivikkolan Talli